11 Temmuz 2013 Perşembe

10. FORUM: 9 Temmuz 2013 Salı


(Gezi Parkı’nın Pazartesi günü açılıp, sonra tekrar kapanmasıyla başlayan polis müdahalesi nedeniyle 8 Temmuz 2013 Pazartesi günü forum yapılamadı.)

Bu akşam geçen forumlara göre sayıca daha az kişinin katılımıyla forum yapıldı. Bu akşam “Yeryüzü Sofrası” etkinliği olduğu için çoğu kişi oraya da destek vermek istedi. Yapılması planlanan “Kadın Forumu” da bu sebeple Perşembe gününe ertelendi.

• Öncelikle Gezi Parkı’nın açılıyormuş gibi yapılıp açılışının ertelenmesi, sonrasında açılıp tekrar kapatılması ile birlikte Cumartesi gününden beri yaşanan polis şiddeti üzerinde konuşulup, yaşanılanlar paylaşıldı. 
• Gezi Parkı sağlıklı bir şekilde açılsa bile, yereldeki parkları bırakıp artık sadece Gezi’de forum yapmak yanlış olur, eğilimi çıktı.
• Ülke genelindeki sorunlar önemli olsa da, yereldeki sorunlar da önemli. Bu sebeple önce yereldeki sorunlar üzerinde yoğunlaşıp, yavaş yavaş büyüğüne geçmek öncelikli olmalı. Sorunun demokrasi değil de, katılımcı demokrasi olması, dolayısıyla en ufak karar alıcı yerden başlayarak karar alma süreçlerine de katılım sağlamak gerektiği üzerinde duruldu.
• Bu akşam Ortanca Parkı’nda yapılan “Çocuk Atölye”sinden bilgi aktarımı yapıldı. Fotoğraf atölyesi yapılmış. Ve elimizde kullanmadığımız fotoğraf makinelerini onlara iletmemiz yada kullan at makineler için fon oluşturma çağrısı yapıldı.
• Çocuklarla ilgili STK’ların katılımıyla çocukların Gezi olayları sürecinde neler yaşadıkları, olaylardan nasıl etkilendikleri hakkında bir toplantı yapılacağı duyurusu yapıldı.
• Başbakan’a yada Vali’ye Anayasa’nın 34. Maddesi (Madde 34. - Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabilir. Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller kanunda gösterilir.)’nin kartpostal olarak gönderilmesi önerildi. Diğer Forumlarla da görüşülecek.
• İkinci önemli gündem maddesi ise katılımın nasıl artırılacağı oldu. El ilanı dağıtımının katılımı arttırdığı, daha da, düzenli olarak yapılması gerektiği söylendi. Artık hep aynı yüzlerin foruma geldiği, katılımı çoğaltmak ve farklılaştırmak için insanlarla tanışma mekanizmasının kurulması, hatta bir “tanışma grubu” oluşturulması üzerinde konuşuldu. Katılımın artması yönündeki önerilerden biri mahalle muhtarları yada mahallede bulunan derneklerle görüşmeler yapmaktı. İnsanları foruma çekmek amaçlı bir şey yapmanın da yanlış olacağı, zaten somut olarak yapılan işlerin –mesela parkı ışıklandırmak yada çocuk atölyesinin çalışmaları gibi- etraftan duyulacağı, dolayısıyla mahalle yararına işlerin yapıldığının farkedileceği ve bununla birlikte önyargılan kırılacağı söylendi. Forumun işleyişi hakkında görüş alışverişi yapıldı. Gündem önerilerinin sürekli olarak biriktiği ve bunların da konuşulması gerektiği üzerinde duruldu.
• Bir şekilde yapılan eylemlerde (durmak, tencere çalmak…) yalnız yada az kalındığında artık insanların sözlü müdahaleleri başladı, o yüzden kalabalık olmanın güvenlik açısından da önemi olduğu söylendi.
• Çalışma gruplarının daha etkin çalışması gerekiği söylendi. (Hangi grupların olduğu, kimlerden oluştuğu pek bilinmiyor.)
• Daha önceki forumlarda etkinlik günü olarak Cuma günleri seçilmişti. Ancak bu akşam, yapılacak etkinliklerin katılımı arttıracağı, Cumartesi-Pazar günleri de forum yapılmadığı için yeni gelen insanlar forumdan soğurlar, düşüncesiyle etkinlik günü olarak Çarşamba günleri seçildi.
• Daha önce yapılması planlanan ve Gezi’nin açılıp kapanmasıyla birlikte ertelenen Kazova işçilerine ziyaret Cuma günü yapılacak. Saat 19:00’da Ortanca Parkı’nda toplanılacak. Sonrasında Park’a geri dönüp iftar yemeği yapılacak. Herkes beraberinde yiyecek, içecek getirecek, bunlar yer sofralarında paylaşılacak. Hatta yarın akşamki foruma kadar iftar sonrasında yapılacak başka aktiviteler düşünülecek. (Hacivat-Karagöz oyunu gibi)
• Gözaltında olanları ve tutuklananları izleme komitesi gibi bir grup oluşturulabilinir.

Sonuç:
• Etkinlik günleri: Çarşamba olarak değiştirildi. 
• Cuma günü saat 19:00’da Ortanca Parkı’nda, Kazova işçilerine ziyarete gidilmek üzere toplanılacak. 
• Yine Cuma günü ziyaretten sonra (20:15 gibi) parka dönülecek ve iftar için yemek hazırlığına başlanılacak. Sonrasında getirilenler paylaşılarak yemeğe oturulacak. Varsa başka etkinliklere geçilecek.

Duyurular:
• Kazova işçileri her hafta Çarşamba günleri saat 13:00’de Şişli Camii’den Bomonti’ye bir yürüyüş gerçekleştiriyorlar. Yarın 15:30’da da Patronlarının kızının işyeri önünde, Zincirlikuyu’da bir basın açılaması yapacaklar.
• Ortanca Parkı Kadınlar Buluşması Perşembe günü saat 20:00 yapılacak.

Ek - Muzaffer'in hatırlattığı bir nokta: 
"Sanırım notları tutan arkadaşın gözünden kaçtı. Taksim Dayanışmasının da üzerinde forumların ve bütün bileşenlerin temsiliyetinde bir üst yapının oluşması çağrısı da yapılmıştı"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder