13 Temmuz 2013 Cumartesi

12. FORUM: 12 Temmuz 2013 Cuma

Saat 19:00’da Oranca Parkı’nda buluşuldu. Kazova işçilerine dayanışma ziyaretine gidildi. Sıracevizler Parkı ve Abbasağa Parkı da destek vermek için geldiler. Sonra iftar için parka dönüp bir yer sofrası hazırlandı. Evlerden getirilen yiyecekler paylaşıldı.

Gündem: 

· Forumlar arası koordinasyon toplantısından bilgiler aktarıldı.
· Bu güne kadar yapılan eylemlerin ve  forumun değerlendirilmesi yapıldı. Sayının azaldığı, bunun nedenlerinin ne olabileceği konuşuldu. Bir nedeninin yeni gelenlere çok az söz verildiği, yaptıkları önerilerin gündeme alınmadığı olabileceği söylendi. Forumun daha fazla kişiye sesini duyurabilmesi için: etkinlikler yapılması, sosyal ağların kullanımının arttırılması, Çapul Tv yada Ötekilerin Postası gibi oluşumların konuk olarak çağrılması, grupların daha etkin çalışması gerektiği, önerilen gündem önerilerinin gruplara paylaştırılıp grup tartışmalarının herkesle paylaşılabileceği (herkesin topluluk önünde konuşma alışkanlığı olmayabileceği nedeniyle) önerilen bir kaç fikir. Ayrıca Gezi Parkı’nda en baştan beri bir amaç olduğu, ama şu anda somut olarak amaç kalmadığı için çok büyük konularda ortaklaşmak mümkün olmaz, Anayasa oluşturmak gibi konular forumlarda olmayacağı için, herkesin ortaklaşabileceği, mesela  %10’luk seçim barajı hakkında konuşup, bu konuda bir eylem geliştirmek de insanları bir araya getirir dendi. Ancak çok farklı siyasi görüşte insan bir arada olduğu için, %10’luk baraj düştüğünde parlamentoya gönderilen kişiler kendi aralarında tartışmaya başlar, şeklinde bir karşı cevap verildi. Etraftaki komşular ve esnafla tanışmanın daha da önem kazanmaya başladığı, bunun için bir çalışma grubunun kurulması gerektiği, bu grubun esnafla, muhtarlarla ve mahallelerde sözü geçen insanlarla görüşmeler yapması gerektiği ve insanlara;  konuşmak, bir arada durmak ve birlikte bir şeyler yapmak amacıyla parklarda bir araya gelindiği anlatılmalı, üzerinde duruldu.
· İnsanlar yaşadıkları üzerinden konu hakkında fikir sahibi olduğu için; el ilanına “Gezi olayları hakkında ne düşünüyorsun?” diye eklemek gerekebileceği, çünkü Gezi Parkı olaylarında polisin Kurtuluş-Feriköy ara sokaklarına kadar geldiği, dolayısıyla mahalledeki herkesin bu olaylara bir şekilde tanık olduğu, dolayısıyla bu tanıklıktan iletişime başlanabileceği bir fikirdi.
· El ilanı gibi materyallere yazılmak üzere, mahalleliyi parka getirecek fikirler, öneriler istendi.
· Forum başladığında ilk yarım saat günün özetinin geçildiği bir bilgi paylaşımı önerisi yapıldı.
· Tutuklu, gözaltında yada yaralı olan arkadaşların durumları takip edilmeli ve dayanışmak için bir şeyler yapılması gerektiği söylendi. Taksim İlk Yardım’da yatan Mustafa Ali Tombul ve ailesi için dayanışma ziyareti yapılabileceği, ama bunun toplu olarak değil de birkaç kişi olarak yapılması daha iyi olacağı, hem moral hemde hastanede kalabalık ziyaret zor olacağı ve de sivil polislerin rahatsızlık verdiği gibi nedenlerle, aktarıldı.
· Daha önce çocukların oyun alanının karanlıkta kaldığı, forum yapılırken çocuklar o alanı da kullanamadıkları için, Belediye ile parkın ışıklandırılması konusunda iletişime geçildiği, Başkan Yardımcısı’nın gerekli talimatı verdiğini, hallolduğunu söylediği ve eğer hala yapılmadıysa haber verin, dediği aktarıldı.
· Etkinlik günlerinin 2 güne çıkarılması ve Cuma günlerinin mahalle sorunlarının tartışacağı gün olarak belirlenmesi önerildi. Buna çeşitli eleştiriler yapılsa da (gün değişikliği, içerik, vs.) en somut eleştiri; insanların hergün foruma gelememe durumunda, eğer bu etkinlik gününe denk gelmişse konuşma hakkının elinden alınmış olması idi. Yani insanlara her gün geldiğinde konuşabilmelerine olanak sağlamak gerektiği, dolayısıyla etkinlikleri bir gün yapmanın daha iyi olacağı söylendi. En sonunda Çarşamba günü 21:00’de mısır patlağı eşliğinde Hacivat-Karagöz Neden Öldürüldü? Filmini izleme kararı verildi.
· En sonunda yeni geçen Torba Yasa hakkında ufak bir bilgi aktarımı yapıldı.

Bu forumda yapılmak üzere sunulan etkinlik önerileri:

Torba yasası, Deprem, Seçim barajı, Medya sansürü, Ötekilerin Postası ve Çapul Tv’yi misafir etme ve onların oluşum sürecini dinleme, izlemek üzere: Press, Beynelminel, Kurtuluş Son Durak.

Duyurular:

Kadın Forumu her Salı saat 20:00’de toplanıyor.
Çocuk Atölyeleri her Salı ve Perşembe 19:30’da toplanıyor.
Cumartesi saat 17:30’da TMMOB’un Torba Yasa’ya karşı bir eylemi olacak.
19:00’da da Taksim Dayanışma’nın Taksim Meydanı’nda basın açıklaması olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder