16 Temmuz 2013 Salı

14. FORUM: 16 Temmuz 2013 Salı


Salı günleri yapılması kararlaştırılan kadın forumuna katılım düşük olduğundan, şimdilik yapılmasından vazgeçildi. İlerleyen zamanlarda yapılması yönünde bir irade çıkarsa yeniden düzenlenebilir. Şimdilik kadın forumu yerine mahalledeki kadınlarla tanışılabileceği konuşuldu. Parkı öğleden sonra kullanmak, çocuk atölyesine katılan çocukların anneleriyle tanışmak gibi öneriler var.

Gündem

- Muhtarlıklarla ve belediyeyle kurulacak ilişkiler tartışıldı. Muhtarlara nelerin iletilmesinin istendiği konuşuldu. Birkaç kişinin gidip forumu anlatması yerine muhtarlar doğrudan foruma da davet edilebilir, böylece mahalledeki sorunları muhtardan dinleyebiliriz, mahalleyle ilgili bilgi alabiliriz önerisi geldi.
Buna bağlı olarak yerel sorunlar/öneriler başlığı altında konuşulanlar:

- Depremin tartışılması, sığınak vs. sorunu. Binalar depreme ne kadar dayanıklı bilinmiyor, güçlendirme çalışmaları yapılmıyor; bu konuda baskı mekanizması oluşturulabilir.
- Yine bu bağlamda ilkyardım, arama kurtarma konusunda bilgili ekiplerin kurulmasına önayak olunabilir.
- Mahallede pazar yok, kiralar yüksek. Çöp sorunu var (camlardan çöp atılıyor, konteynır yok, geri dönüşüm kutuları yetersiz). Elektrik direklerinden sarkan kabloların da tehlike oluşturduğu söylendi. Ayrıca parkın aydınlatma sorunu hala bir çözüme kavuşmuş değil.

- Yerele ilişkin yapılacak çalışmaların "yardım etme" çerçevesinden çıkarılıp mahalleliyle birlikte hareket etmek, yerel yönetimlere zaten yapmaları gereken hizmeti hatırlatmak, baskı mekanizması kurmak biçiminde yapılması gerektiği uyarısı geldi. Bu konuların genel siyasi çerçeveden kopuk ele alınmaması gerektiği uyarısı da yapıldı.

- Gözaltılarla ilgili konuşuldu. Forumlar arası koordinasyona, gözaltılarla ilgili ortak bir eylemin düzenlenebileceği önerisi götürülmesi istendi. Yalnızca Avrupa yakasındaki forumlarla ya da yakın yerellerle (Şişli Merkez, Maçka) ortak da olabilir. Adalet vurgulu ortak bir bildiri çıkarılabileceği önerisi geldi.

- Taksim Dayanışması metinlerinin daha açık olması ve talepleri tekrar tekrar vurgulaması gerektiği söylendi. Esnafla ilişki/esnafa destek konularında da ne yapılacağının netleştirilmesi gerekiyor. Bu da forumlar arası koordinasyona gitmesi gereken bir mesele.

Diğer Öneriler:
- Önceden önerilmiş fakat gündemin yoğunluğu ve eylemler nedeniyle tekrar konuşulmamış etkinliklerin listesinin çıkarılacak ve bu etkinliklerin birer birer düzenlenecek (hukuk, demokrasi atölyesi, kentsel dönüşüm vs.)
- Kazova işçileriyle dayanışma sürecek. Patronların parkta da afiş asılarak vs. ifşa edilmesi önerisi var.
- DİSK ve KESK'ten temsilcilerin foruma gelmesi önerisi var.

Duyurular ve Etkinlikler
- Medeni Yıldırım Kütüphanesi için kitap toparlamaya başlıyoruz. Kitaplar parka getirilecek, 1 hafta - 10 gün boyunca toplayacağız. Kitapları biriktirme/saklama işi için sorumluluk alındı.
- Çarşamba günü Berkin İçin Adalet Yürüyüşü'ne ve Kazova işçilerinin iftarına katılacağız. Eş zamanlı etkinlikler olduğu için forum bölünecek ve ikisine de katılınacak.
- Perşembe günü parkta "Hacivat'la Karagöz neden öldürüldü" filminin gösterimi yapılacak.
- Yaz ayları boyunca sokak hayvanları için kapılarımızın önüne bir kap su bırakıyoruz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder