7 Eylül 2013 Cumartesi

6-7 Eylül'ün 58. yıldönümünde sokaktaydık


6-7 Eylül Pogromu'nun 58. yıldönümünde "6-7 Eylül'ü unutmadık, Unutturmayacağız" dedik.

Pangaltı metro çıkışında buluşarak Kurtuluş Son Durak'a kadar Kurtuluş Caddesi boyunca gerçekleştirdiğimiz yürüyüşte "55'ten bu yana katiller nerede", "Türk, Rum, Ermeni, Yahudi, yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarını attık.

Yürüyüşün ardından parkımıza gelerek Apoyevmatini Gazetesi'nde Mihail Vasiliadis ile 6-7 Eylül üzerine söyleştik ve ardından Can Dündar'ın belgeselini izledik.

Basın açıklamamızın metni:

BASINA VE KAMUOYUNA

BUNDAN 58 YIL ÖNCE, TAKVİM YAPRAKLARI 6 EYLÜL 1955’İ GÖSTERDİĞİNDE, İSTANBUL’UN GÖBEĞİNDE AKIL ALMAZ BİR TRAJEDİ YAŞANDI. BU TRAJEDİ, ÜLKEMİZİN SOSYOLOJİK VE SİYASİ HAFIZASINDA 6-7 EYLÜL OLAYLARI OLARAK YER EDİNDİ.  2 GÜN SÜREN OLAYLARI TETİKLEYEN İSE “RUMLAR ATATÜRK’ÜN SELANİK’TEKİ EVİNİ BOMBALADI” İDDİASIYDI. RESMİ KAYITLARA GÖRE 3 KİŞİ ÖLDÜ, 30 KİŞİ YARALANDI, 73 KİLİSE, 8 AYAZMA, 2 MANASTIR, 1 FABRİKA, 3584’Ü RUMLARA AİT OLMAK ÜZERE 5538 EV VE İŞYERİ YAKILIP, YIKILDI, YAĞMALANDI. 60 KADIN TECAVÜZE UĞRADI. OYSA GERÇEK, BU RAKAMLARIN ÇOK ÜZERİNDEYDİ.

RAKAMLARLA ANLATILAMAYACAK BİR BAŞKA GERÇEK DAHA VARDI Kİ; O DA BİNLERCE GAYRİMÜSLÜM’ÜN YAŞADIKLARI TOPRAKLARI TERK EDİP GİTMEK ZORUNDA KALMASIYDI. TEK TİP İNSAN YARATMA PROJESİNİN, ÖTEKİLEŞTİRMENİN, HALKLARI BİRBİRİNE KIRDIRMANIN, DOLAYISIYLA DEVLETİN YANİ FAŞİZMİN “MUHTEŞEM BİR ÖRGÜTLENMESİYDİ 6-7 EYLÜL OLAYLARI” BUNU BİZZAT İTİRAF ETMİŞTİ GENERAL SABRİ YİRMİBEŞOĞLU.

OLAYLARDAN SORUMLU TUTULAN HEMEN HERKES SERBEST BIRAKILMIŞTI. HATTA ATATÜRK’ÜN EVİNİ BOMBALAYARAK PROVOKASYONU BAŞLATAN OKTAY ENGİN YILLAR SONRA NEVŞEHİR VALİLİĞİ İLE ÖDÜLLENDİRİLİYORDU.  DAHA SONRALARI KANLI MARAŞ’IN TEZGAHLAYICILARINDAN ÖKKEŞ KENGER’İN MİLLETVEKİLLİĞİ İLE,SİVAS KATLİAMININ SORUMLULARININ AVUKATLARININ ADALET BAKANLIKLARIYLA, YÜZLERCE YARGISIZ İNFAZIN SORUMLUSU MEHMET AĞAR’IN ADALET VE İÇ İŞLERİ BAKANLIKLARIYLA ÖDÜLLENDİRİLMESİNİN HABERCİSİ GİBİYDİ BU SÜREÇ.

EVET, VURULDUK. EVET, EVİMİZDEN KÖYÜMÜZDEN KOVULDUK. MEZARLARIMIZ YAĞMALANDI. BİRBİRİMİZE DÜŞMAN EDİLDİK. EGEMENLER DAHA RAHAT SÖMÜREBİLSİNLER DİYE KOMŞUMUZU “ÖTEKİ” BİLDİK. YILLARDIR TÜRK-KÜRT, ALEVİ-SÜNNİ EKSENLİ TEKRARLANAN BU KANLI OYUN ŞU SIRALARDA SURİYE SINIRINDA ANADOLU TOPRAKLARINDA YENİDEN SAHNELENMEKTE VE TÜRK-KÜRT-ARAP-ALEVİ-SÜNNİ KESİMLER BİRBİRİNE DÜŞMAN EDİLMEK İSTENMEKTEDİR. AMA ARTIK YAĞMA YOK! BAŞKA BİR DÜNYANIN VAR OLDUĞUNU, BİR ARADA YAŞAMANIN MÜMKÜN OLDUĞUNU GEZİ SÜRECİYLE ÖĞRENDİK. FARKLILIKLARIMIZIN BİZLERİ ZENGİNLEŞTİREN BİR ÖZELLİK OLDUĞUNU BİLİYORUZ. VE BURADAN BİR KEZ DAHA HAYKIRIYORUZ Kİ, HALKLAR HAPİSHANESİNE DÖNÜŞEN BU TOPRAKLARI ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ. 6-7 EYLÜL OLAYLARI DAHİL BÜTÜN PROVOKASYONLAR, FAİLİ MEÇHULLER AÇIĞA ÇIKARILSIN, SORUMLULARI AÇIKLANSIN!

KOMŞUMA DOKUNMA!
EVİME DOKUNMA!
YAŞAM HAKKIMA DOKUNMA!
YAŞASIN HALKLARIN KARDEŞLİĞİ!
YAŞASIN MÜCADELEMİZ!

TATAVLA DAYANIŞMASI
Kurtuluş-Feriköy-Pangaltı
Ortanca Forumu



Mihail Vasiliadis ile söyleştik.


6-7 Eylül'ü konuşmak için bir araya gelen Kurtuluş ve Feriköylüler, bu acıların bir daha yaşanmamasını istediler.


Parkımızın ağaçları arasına gerdiğimiz beyaz perdede Can Dündar'ın 6-7 Eylül'ü anlatan belgeselini izledik.



6-7 Eylül'ü anarken; Ethem, Ali İsmail, Medeni, Abdullah ve Mehmet de aramızdaydı...Hep aramızdalar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder