9 Kasım 2013 Cumartesi

VAN'DA DEPREM SÜRÜYOR*


Van’da 2011 yılının 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde yaşanan depremlerin üzerinden tam 2 yıl geçti. Çoğumuzu şaşırtmasa da acı bir gerçek ile karşı karşıyayız: yaralar halen sarılmış değil.

Borçlandırılarak TOKİ konutlarına yerleşen depremzedelerin birçoğu ödemeler başladığında ne yapacağını bilmiyor. Kiraya ya da akrabalarının yanlarına çıkarak konteynerlerdeki gayriinsani yaşam koşullarından kurtulmuş olanlar da sürdürülebilir bir çözüm için ne yapacaklarını bilemez durumda.

Fakat öyle bir kesim var ki, artık çaresizlikleri çığlığa dönüşmüş: İki yıldır 20 metrekarelik konteynerlerde yaşamaktan başka çare bulamamış en yoksul kesim şimdi sokağa atılmak isteniyor. Van Valiliği, hala dört konteyner kentte (Anadolu, Tahirpaşa, Kayaçelebi ve Alkanat) yaşamını devam ettirmeye çalışan 150 civarında evsiz/kiracı depremzede aileyi terke zorlamak için iki ay önce elektriklerini kesti ve çamaşırhane, kreş, cami, çocuk oyun parkı gibi temel ihtiyaçlarını karşılayan konteynerleri söktü. Zaten zor koşullarda idame ettirdikleri hayatları devlet politikalarıyla kabusa çevrilen depremzedeler, seslerini duyurmanın başka yolu kalmayınca, 27 Ağustos’ta açlık grevine başladı. Her geçen gün yeni depremzedelerin katılımıyla büyüyen açlık grevi, Van’dan yükselen bir çığlıktır.
Bugün elektriklerin kesilmesinin 83. ve açlık grevinin 75. günü.

Biz bu çığlığı duyduk, seslerine ses katarak cümle alemin duymasını sağlamaya karar verdik. Çünkü Gezi Direnişi her türlü haksızlığın, yolsuzluğun, talanın, adaletsizliğin karşısındadır. Çünkü Gezi Direnişi her türlü gayri insani devlet politikasının, hesap vermek yerine “Ben yaptım o kadar!” diyen  politikacının, siyasi kayırmacılığı düstur edinmiş devlet görevlilerinin karşısındadır.

Çünkü Gezi Direnişi’nin bugünkü biçimi olan Forumlar, siyaseti politikacılara terk etmemeye, haklarımızın gasp edilmesini kabul etmemeye kararlı. Karar verdik, haykırıyor ve diyoruz ki: Devlet tüm bu sorunlara çözüm bulmak zorundadır!

Vaktimiz az. İçeri alınan sobalardan zehirlenme vakaları yaşanıyor, özellikle de çocuklar bulaşıcı hastalık riski altında. Soğuk ve 2,5 aydır devam eden açlık grevi dolayısıyla konteyner kentlerden her an bir ölüm haberi gelebilir.
Evsiz/kiracı depremzedelerin iki yılın sonunda, üstelik de kış koşullarında elektriksiz bırakılması kabul edilemez.
Kesilmiş olan elektrik hiç vakit kaybedilmeden tekrar bağlanmalıdır.
Konteyner kentlerde yaşayan ailelerin sağlık, eğitim, sosyal ve kültürel ihtiyaçları derhal insani koşullara kavuşturulmalıdır.
Ardından kalıcı çözüm için adım atılmalı, depremzedelerin konut-barınma ve işsizlik sorunları hızla çözülmelidir.

Uyarıyor, haykırıyor ve diyoruz ki: Forumlar sorunlar çözülünceye kadar konunun peşinde, Van’lı depremzedelerin yanında olacaktır!

Öncelikle kış şartlarında mücadeleyi sürdüren dostlarımızın acil ihtiyaçları için bir yardım kampanyası başlatıyor ve tüm halkımızı Van’daki depremzedelerle dayanışmaya çağırıyoruz.
Ardından Van’ı ziyaret etmeyi de içeren her yöntem ile yaşanacaklar hakkında sürekli bilgi sahibi olacağımızı, edindiğimiz bilgileri her mecradan yaygınlaştırarak gelişmelerin öğrenilmesini sağlayacağımızı duyuruyoruz.

*9 Kasım 2013 tarihinde Kadıköy'de forumların yaptığı açıklamanın metnidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder