30 Ekim 2013 Çarşamba

6 Kasım'da Beyazıt'a... Ali İsmail Korkmaz yaşıyor! Üniversite direniyor!


30 Ekim 2013 Çarşamba/ Forum Notları

6 Kasım Çarşamba saat 14.00'te Beyazıt'ta YÖK eylemi yapılacak. "Ali İsmail Korkmaz yaşıyor, Üniversite direniyor" çağrısı ile yapılıyor eylem. Çağrıcısı: üniversite Emekçileri, Eğitim Dayanışması ve Üniversite Forumları. Alanda Ali İsmail'in maskeleri dağıtılacak. 13.30'da Beyazıt Meydanı'nda toplanılmaya başlanılacak. Forumdan katılım göstereceğiz.

Beyaz yakalı çalışanların atölye düzenleme önerilerini diğer Şişli forumlarına aktaracağız, ortak forumda konuşacağız.

Taksim Dayanışması toplantısı aktarımı:
Toplantıya kimi kurumlar çeşitli öneriler getirmişler:
*Ethem Sarısülük'ün davasının ardından gerçekleşen saldırı vb. saldırıların ardından TD'nın sessiz kalmaması en azından basın açıklaması yapması,
*Davalara topluca gidilmesi
*Berkin ve Abdullah Cömert için suç duyurusunda bulunulması.
Bu önerilere ilişkin henüz bir netleşme yok.
Gezi davalarını izleme/takip komitesi kurulması kararı alınmış.

Geçtiğimiz Pazar günü THY Greviyle Dayanışma Komitesi'nin düzenlediği etkinlikte Tatavla Dayanışması adına söz alıp konuşma yaptık.

Facebook grubu kullanımı konusunda spam hesaplara, küfürlü ya da hakaret içeren paylaşımlara yer verilmemesi gerektiğini kararlaştırdık. Ayrımcı dil kullanan paylaşımlarla ilgili olarak da paylaşıma yapılacak yorumlarla grup üzerinden tartışma yürütülmesinin uygun olacağını konuştuk.

"Nasıl bir kent, nasıl bir mahalle" metnini oluşturmak için Pazartesi günü herkes yazdıklarıyla gelecek.

Duyurular:

*Şişli Ortak Forumu 6 Kasım Çarşamba günü saat 20.30'da Kazova'da olacak.
*Bir sonraki forumumuz 1 Kasım Cuma günü saat 21.00'de La Rosa Cafe'de (Seymen sokak).
*Forumlararası Koordinasyon çalışma gruplarının toplantıları şöyle:
Emek Hareketi Çalışma Grubu: 1 Kasım Cuma 19.00 MMO
Kentsel Dönüşüm Grubu: 1 Kasım Cuma 18.30 MMO
Eğitim Dayanışması: 1 Kasım Cuma 13.30 Eğitim-Sen 6 Nolu Şube (Taksim-Sıraselviler)
*Forumlar arası koordinasyon Siyasi Tutsaklara Özgürlük Çalışma Grubu'nun düzenleyeceği "Hepsi Özgürleşene dek Hepimiz Tutsağız" başlıklı İstanbul Forumu 24 Kasım Pazar günü İstanbul Barosu Orhan Ali Apaydın Salonu'nda yapılacak.
*Kazova İşçileriyle Dayanışma Komitesi ve Devrimci İşçi Hareketi Kazova Direnişi Günleri Film Festivali düzenliyor. 1-2-3 Kasım'da.
*20 Kasım'da Ali İsmail Korkmaz'ın, 21 Kasım'da Mehmet Ayvalıtaş'ın mahkemesi var.
*Forum: "Kadınlar Konuşuyor. AKP'nin Kadın İstihdam Paketi: Kime müjde?!" 2 Kasım Cumartesi 13.00-17.30 Yer: İstanbul Mali Müşavirler Odası (Kurtuluş cd.) Düzenleyen: Kadın Emeği Platformu, DİSK, KESK ve TTB.
*Levent Sporcular Parkı Forumu "Anayasasızlaştırma Süreci'nde Gezi'nin anlamı" başlıklı bir konferans düzenliyor. Katılımcı: Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu. 31 Ekim Perşembe 20.30 Yer: Levent Kültür Merkezi

28 Ekim 2013 Pazartesi / Forum Notları


Bu akşam 6 Kasım'da yapacağımız Şişli Ortak Forumu'na sunacağımız gündem önerileri ve muhtarlık üzerine konuştuk.

Ortak forum gündemi için öneriler:

*Forumların öncelikli faaliyet konuları/mahallelerin sorunları neler.
*Şişli'deki kentsel dönüşüm
*Forumlar nereye gidiyor
*İşçi direnişlerine destek
önerileri yapıldı.

Henüz bir netleşme yok.

Muhtarlık:

Bu konuda önceki forumlarımızda öne sürülen 4 farklı fikir var.
*Kimi arkadaşlarımız seçimleri, muhalefeti sistem içine soktuğunu söyleyerek savunmuyorlar. Ama yerel ve genel seçimleri bu konuda ayırıyorlar.
*Kimi arkadaşlarımız, muhtarlık çalışmasını pratik nedenlerle örgütleyemeyeceğimizi öngörüyor.
*Kimi arkadaşlarımız bu çalışmanın bir işe yaramayacağını düşünüyor.
*Kimileri ise sundukları neden birbirinden farklı olmakla birlikte bunun iyi bir fırsat olduğunu düşünüyor.

Bu tartışmaya devam edeceğiz. Ama yürütülen tartışmalar sonucunda "Nasıl bir kent (Şişli), nasıl bir mahalle istiyoruz" konusunda bir metin yazılabileceğine karar verildi. Bunun için herkes birşeyler kaleme alacak ve kolektif bir yazım süreci başlayacak.

Şişli Merkez Forumu'nun başlattığı imza kampanyasına ilişkin de; belediyeden randevu beklemek işin bir kısmı diğer kısmı da taleplerle ilgili çalışmalar yapmak önemli dedik.

Duyurular: 

*30 Ekim Çarşamba günkü forumumuzda facebook grubumuzun nasıl kullanılacağını konuşacağız.
*Şişli Ortak Forumu 6 Kasım Çarşamba günü Kazova'da yapılacak.
*İstanbul LGBTT'nin çağrısı: Şişli'de polis tarafından saldırıya uğrayan Trans arkadaşlarımız yalnız değildir. 2 Kasım Cumartesi saat 16.00 Şişli Merkez Karakolu önü
*Ali İsmail Korkmaz davasının 2. duruşması 20 Kasım'da Eskişehir'de görülecek.

26 Ekim 2013 Cumartesi

Ethem'in Katillerinin Peşindeyiz!


Taksim Dayanışması'nın afişleri Tatavla'da...


25 Ekim 2013 Cuma / Forum Notları

Bu akşam,Eğitim Dayanışması ve Forumlararası Koordinasyon toplantılarının aktarımı yapıldı. Ayrıca,muhtarlık adayı çıkarma konusu tartışıldı. Forum toplantıları için belediyeden yer talep etme gündemi konuşuldu.

Notlar:

Eğitim Dayanışması toplantısına,Mahalle Forumlarıyla birlikte üniversite forumları da yoğun bir şekilde katıldı.

6 Kasım Çarşamba günü,saat 14.00’de,Beyazıt Meydanı’nda YÖK protestosu var. Üniversite forumlarından bu eyleme Ali İsmail Korkmaz maskeleriyle katılım önerilmiş. 6 Kasım'da eylemin daha geniş tutulması Gezi ile sınırlı kalmaması önerileri gelmiş. Eylemle ilgili Pazartesi, Eğitim-Sen 6 nolu şubede yine bir toplantı olacak. Katılacağız.

Kadıköy'de ODTÜ için yapılan eylemde boğada yürüyüş, sonrasında tiyatro etkinliği yapılmış. Abbasağa forumunun bindiği vapur iskeleye yanaştırılmamış.

Yeşil Düşünce Platformu Çılgın Projeler Konferansı düzenliyor. Konferans 26-27 Ekim günleri boyunca Taxim Hill Otel’de olacak.

Forumun toplanma yeri için belediyeden tanıdıklarla görüşeceğiz.

Taksim Platformu’nun ‘’Evet Demeyene,Evet Demeyelim’’ bildirisi tartışmalarımıza katkı açısından paylaşıldı.

Muhtarlık çalışması konusu ele alındı. Bu konuda farklı görüşler dile getirildi. 

Forumlararası Koordinasyon ve Taksim Dayanışması Ethem’in davasına gidiş için otobüs ayarlamış. Ankara'daki davaya katılmak isteyen arkadaşlar ulaşımlarını bu otobüsle sağlayabilirler.

Forumlararası koordinasyonda Seçim Forumu oluşturulma önerisi gelmiş.

Forumlardan Van'a giden arkadaşlar, Van’da konteynır kenti ziyaret etmişler. elektrik kesintileri ve açlık grevi sürüyor. 

Adalar Ortak Forumu 29 Ekim’de Yassıada’ya gidecek.(Yassıada’nın imara açılmasını protesto etmekle ilgili)

Punto Deri işçileri her Cumartesi Nişantaşı'nda eylem yapıyorlar.

Hastanede yatan Gezi direnişçisi arkadaşımız için maddi destekte bulunacağız.

23 Ekim 2013 Çarşamba / Forum Notları

Bu akşam forumlar arası koordinasyona taşınmış olan gündemler ve çalışma gruplarından gelen bilgiler üzerine konuşuldu ve ardından Forumlar arası koordinasyon siyasi tutsaklara özgürlük çalışma grubu ile söyleşiye geçildi.

Notlar:

*Forumlararası Van’a destek çalışma grubu kuruldu. Forumların Van depreminin 2. Yıldönümü vesilesiyle imzaya açtığı metin tartışıldı. Biz de “Tatavla Dayanışması” olarak imzamızı koymaya karar verdik. 8-10 Kasım’da Van’a gidiş organizasyonu var. Gelişmeler takip edilecek. (Metne buradan ulaşabilirsiniz: http://kurtulusdayanismasi.blogspot.com/2013/10/uyariyoruz-vandan-yukselen-cigligi.html)

*Taksim Dayanışması toplantısı bilgileri aktarıldı. Taksim Dayanışması’ndan bir heyet Avrupa’da görüşmeler yapmış. Çok ilgi varmış. Moralli dönmüşler. Avrupa Parlamentosu önünde bir basın açıklaması yapılmış. (Açıklama metnine buradan ulaşabilirsiniz: http://taksimdayanisma.org/10th-october-strasbourg-press-release)

*Eylem: Perşembe günü (24 Ekim) Kadıköy’de ODTÜ için yapılacak fidan dikme eylemine katılacağız. Buluşma: 20.00’de Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi önünde..

*Berkin için suç duyurusu yapılacak. Tarihini öğreneceğiz.

*Ali İsmail’in davası hakkında bilgi verildi. Kamuoyu oluşturmak ve baskı yapma,  gerçeklerin mahkemece açığa çıkartılmasını sağlamak açısından çok önemli.

*Ethem Sarısülük’ün davası Pazartesi günü (28 Ekim) Ankara’da görülecek. Avrupa ve Anadolu yakasından ortak gidiş için araçlar kaldırılacak. Forumumuzdan gitmek isteyenler Cuma gününe kadar isimlerini foruma bildirsinler.

*Gezi reviri yeni kurslara başlayacakmış. Bir sağlık sorunu ile karşılaşıldığında ilk müdahele konusunda sağlıkçı olmayan katılımcıları bilgilendirmek için yapılan kursların yeni dönemi başlayacak. (İletişim bilgileri bizde var, istediğimizde biz de çağırabiliriz)

*Eğitim Dayanışması’nın 6 Kasım (YÖK’ün kuruluş yıldönümü) gündemli toplantı çağrısı var. "Bu 6 Kasım’ı farklı kılalım" şeklinde bir çağrı. Cuma günü (25 Ekim) 18.00’de Eğitim Sen 6 Nolu Şube’de (Üniversiteler Şubesi). Katılacağız.

3 Kasım’daki Alevi örgütlerinin “Eşit Yurttaşlık Hakkı” Mitingi’nde Eğitim dayanışması tarafından dövizler hazırlanacak ve eylemde dağıtılacak.

Merkezi kitap dağıtımı başarılı geçmiş. Yerellerdeki okullarda yapalım. Bunun için Eğitim-Sen’in örgütlü olduğu okulları öğrenmeliyiz. Eğitim Sen 3 Nolu şubeyle ve öğretmen arkadaşlarla iletişime geçeceğiz.

*Forumlar arası koordinasyon (FKT) toplantılarına mutlaka katılmamız lazım. Önümüzdeki ilk toplantısı Cuma günü, katılacağız. Forumların birlikte iş yapılması ya da bir metnin imzalanması vb. durumlarda duyuruların mümkün oldukça önceden yapılması isteğimizi maille ve toplantıda ileteceğiz. (Örnek: Van’a destek bildirisi bilgisi geç geldi)

"Forumlar arası koordinasyon SIYASI TUTSAKLARA ÖZGÜRLÜK ÇALIŞMA GRUBU”  ile söyleşimizden twitter hesabımızdan da paylaştığımız notlar:

*Terörle mücadele kanunu kaldırılmalı..
*Siyasi tutsaklara özgürlük çalışma grubu, Kasım’da "Hepsi ozgurlesene dek hepimiz tutsagiz" başlığıyla istanbul ortak forumu duzenleyecek.
*Hepimizin talebi eşitlik,özgürlük,adalet.Bunun için: Her gezi tutsağı siyasi tutsak,her siyasi tutsak da gezi tutsağı.
*Gezi tutsaklarinin özgürlük mücadelesi diğer siyasi tutsaklardan ayrı yürümemeli.
*TMK her muhalifi terörist kılıfına sokuyor.
*Cezaevlerinde keyfi uygulamalar sürüyor,karşı çıkan tutsaklara disiplin cezası veriliyor.
-Haa bu arada PARASIZ EĞİTİM İSTİYORUZ! bunu istemek, söylemek, yazmak, fikrini yaymak, bunun için eyleme geçmek suçsa suç. Mücadeleye devam edeceğiz.
-PVSK (Polis vazife ve selahiyetleri Kanunu) değişmesi gereken yasalardan biri. Polise tanıdığı geniş ve dentimsiz yetkiler var.
*Gezi direnişine katilan yüzbinlere TMK 312'ye dayanarak ağırlaştırılmış müebbet isteyen bi başbakan yardımcımız var. #direnmantık #direnadalet
-ÇHD'li avukat arkadaşımız "haklarımız neler?" ve gözaltı/tutuklama süreçleri hakkında bilgilendirme yaptı, karşılıklı bilgi alışverişi yapıldı, sorular soruldu ve yanıtlandı..
*Herşeye rağmen (uygulayicilar yasalara uymasalar bile) haklarımıza sahip çıkmak, fazlasını istemek ve hukuk alanını genişletmek iyidir..

*Bir sonraki forum 25 Ekim Cuma saat 21.00'de La Rosa Cafe'de..

21 Ekim 2013 Pazartesi / Forum Notları


  • Kasım ayında Tatavla Dayanışması’nın ev sahipliği yapacağı “Şişli Ortak Forumu” ile foruma başlandı. 6 Kasım Çarşamba günü saat 21:00’de olması diğer forumlara da önerilecek. Kazova’nın da uygun olması durumunda ortak forum orada yapılacak. Aksi durumda alternatif yerler düşünülecek. 
  • 28’inde Ankara görülecek Ethem Sarısülük’ün davasına gidilip gidilmeyeceği konuşuldu. Ancak yeterli sayı çıkmadığı için, artış olduğunda tekrar gündeme alalım, dendi. 
  • ODTÜ ile dayanışmak için burada da fidan mı eksek, önerisi getirildi. Ancak burada fidan ekmenin anlamı olmayacağı düşüncesiyle yapmayalım, denildi.
  • Çarşamba günü İstanbul Forumlar Arası Koordinasyonu- Siyasi Tutsaklara Özgürlük Dayanışma Çalışma Grubu forumumuza katılacak ve gezi tutsakları ile ilgili bilgilendirme yapacaklar. Bununla ilgili Facebook ve Twitter üzerinden duyuru yapılacak. 
  • Forumun toplanacağı kapalı mekan için, belediye için acilen görüşmek gerektiği, dilekçe ile başvuru yapılması ve yoğun şekilde takip edilmesi gerektiği üzerinde hem fikir olundu. O zamana kadar Pzt- Çrş günleri Rebeze’de, Cuma günleri ise La Rosa Café’de toplanılmasına karar verildi. Alternatif yerler üzerinde mevzu bahis oldukalarında konuşulacak. 
  • Forumun yapıp yapmayacağını tartıştığı yerel seçimler nedeniyle, muhtarlık seçimi çalışması üzerinde tartışıldı. Neden yapılmak istendiği tekrar konuşuldu. Muhtar adayı gösterip göstermenin önemli olmadığı, yapılacak çalışmanın, mahallelerin örgütlenmesinin adımının atılmasının olduğu vurgulandı. Muhtarlığın kentleşme gibi konularda bir etkisi olmadığı, yetkilerinin çok kısıtlı olduğu, belki de belediye meclisine üye sokmanın daha anlamlı olacağı söylense de, öncelikle taleplerimizin ne olduğunu konuşup belirlememiz gerektiği konusunda hemfikir olundu. Belki bu talepler ortaya çıkana kadar sürekli gündem maddesi yapılmalı denildi.
  • Forumun Facebook sayfanın nasıl kullanılması gerektiği geçmiş forumda da gündeme gelmiş. Bu konuyu geniş olarak bir sonraki Çarşamba günü konuşalım, denildi. 30 Ekim’de sayfayı nasıl kullanacağız, belirli ilkeleri olacak mı, paylaşımlar kısıtlanmalı gibi konular konuşulmaya karar verildi.

23 Ekim 2013 Çarşamba

UYARIYORUZ: VAN’DAN YÜKSELEN ÇIĞLIĞI DUYMAK ZORUNDASINIZ!*

*Forumlarımızın Van depreminin 2. yıldönümü için yayınladığı ortak metindir..

Van’da 2011 yılının 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde yaşanan depremlerin üzerinden tam 2 yıl geçti. Çoğumuzu şaşırtmasa da acı bir gerçek ile karşı karşıyayız: yaralar halen sarılmış değil.

Borçlandırılarak TOKİ konutlarına yerleşen depremzedelerin birçoğu ödemeler başladığında ne yapacağını bilmiyor. Kiraya ya da akrabalarının yanlarına çıkarak konteynerlerdeki gayriinsani yaşam koşullarından kurtulmuş olanlar da sürdürülebilir bir çözüm için ne yapacaklarını bilemez durumda.

Fakat öyle bir kesim var ki, artık çaresizlikleri çığlığa dönüşmüş: İki yıldır 20 metrekarelik konteynerlerde yaşamaktan başka çare bulamamış en yoksul kesim şimdi sokağa atılmak isteniyor. Van Valiliği, hala dört konteyner kentte (Anadolu, Tahirpaşa, Kayaçelebi ve Alkanat) yaşamını devam ettirmeye çalışan 200’ün üzerinde evsiz/kiracı depremzede aileyi terke zorlamak için iki ay önce elektriklerini kesti ve çamaşırhane, kreş, cami, çocuk oyun parkı gibi temel ihtiyaçlarını karşılayan konteynerleri söktü. Zaten zor koşullarda idame ettirdikleri hayatları devlet politikalarıyla kabusa çevrilen depremzedeler, seslerini duyurmanın başka yolu kalmayınca, 27 Ağustos’ta açlık grevine başladı. Her geçen gün yeni depremzedelerin katılımıyla büyüyen açlık grevi, Van’dan yükselen bir çığlıktır.

Biz bu çığlığı duyduk, seslerine ses katarak cümle alemin duymasını sağlamaya karar verdik. Çünkü Gezi Direnişi her türlü haksızlığın, yolsuzluğun, talanın, adaletsizliğin karşısındadır. Çünkü Gezi Direnişi her türlü gayri insani devlet politikasının, hesap vermek yerine “Ben yaptım o kadar!” diyen  politikacının, siyasi kayırmacılığı düstur edinmiş-yandaş arayıcı devlet görevlilerinin karşısındadır.

Çünkü Gezi Direnişi’nin bugünkü biçimi olan Forumlar, siyaseti politikacılara terk etmemeye, haklarımızın gasp edilmesini kabul etmemeye kararlı. Karar verdik, haykırıyor ve diyoruz ki: Devlet tüm bu sorunlara çözüm bulmak zorundadır!

Vaktimiz az. İçeri alınan sobalardan zehirlenme vakaları yaşanıyor, özellikle de çocuklar bulaşıcı hastalık riski altında. Soğuk ve 2 aydır devam eden açlık grevi dolayısıyla konteyner kentlerden her an bir ölüm haberi gelebilir.

Evsiz/kiracı depremzedelerin iki yılın sonunda, üstelik de kış koşullarında elektriksiz bırakılması kabul edilemez.

Kesilmiş olan elektrik hiç vakit kaybedilmeden tekrar bağlanmalıdır.
Konteyner kentlerde yaşayan ailelerin sağlık, eğitim, sosyal ve kültürel ihtiyaçları derhal insani koşullara kavuşturulmalıdır.
Ardından kalıcı çözüm için adım atılmalı, depremzedelerin konut-barınma ve işsizlik sorunları hızla çözülmelidir.

Uyarıyor, haykırıyor ve diyoruz ki: Forumlar sorunlar çözülünceye kadar konunun peşinde, Van’lı depremzedelerin yanında olacaktır!



14 Ekim 2013 Pazartesi

Biz ikna olmadık!

3. Köprü İstanbul'un doğasını ciddi düzeyde tahrip ediyor

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 9 Ekim 2013 tarihli açıklamalarında 3. Köprü ile ilgili olarak çevrecilerin büyük oranda ikna edildiğini vurguladı.

Biz ikna olmadık!

Kent ile ilişkisi olmayan 3. Köprü, İstanbul’un son orman alanları olan Kuzey Ormanlarının üzerine inşa ediliyor ve bu alandaki doğal yaşamı yok etmek üzere...
Kuzey Ormanları İstanbul’un doğası ve kentlisi için vazgeçilemeyecek derecede önemli. Kuzey Ormanları milyonlarca ağaç ile birlikte içme suyu havzalarını, kalan son tarım alanlarını barındırıyor ve göç eden kuşların dinlenme alanı. Birici ve ikinci köprüden önce İstanbul'un üçte ikisini oluşturan ormanlar, bugün üçte birlik bir alanda kalmış şehrin son doğal yaşam alanları. Bu ormanlar şehrin ciğerleri; kuzeyden esen hakim rüzgârlar bu ormanların temiz havasını şehre taşıyor ve nefes almamızı sağlıyor.

3. Köprü Projesi'nin acilen durdurulup, doğa ile barışık ulaşım çözümlerinin uygulamaya konulmasını talep ediyoruz.

3.Köprü Değil;

- Kentin iki yakasında dengeli Nüfus ve Çalışma Alanı Planlaması ve Dağılımı
- Marmaray'ın kuzeyine 2.BOĞAZ METROSU
- TEM ve ana arterlerde tüm toplu taşıma araçları için TOPLU TAŞIMA ŞERİDİ
- Kıtalararası Yük taşımacılığı için RO-RO ve MARMARAY kullanımı
- Daha etkin ve yaygın deniz otobüsü, vapur ve motor seferleri
- Yaygın Bisiklet Yolları ve bisiklet kiralama istasyonları
- Toplu taşıma araçlarında bisiklet taşınabilmesi için kolaylık sağlanması
-  Kentin ve tüketimi özendiren politikaların cazip olmaktan çıkarılıp, kırsaldaki yaşamın sürdürülebilirliğinin desteklenmesi

12 Ekim 2013 Cumartesi

11 Ekim 2013 Cuma / Forum Notları

  1. Saat 21:00'de 5 kişiye ulaşılırsa başlamasına karar verildi.
  2. Moderatör seçimi gibi not tutan kişi seçilmesi gerektiği, alınan notların bloga girecek kişiye ulaştırılıp blogun güncel tutulmasının sağlanması kararı alındı. Kimse not tutmak istemezse o gün sayfaya "kimse not tutmak istemedi" diye yazılacak.
  3.  23 Ekim Çarşamba gezi tutsakları ile ilgili bir etkinlik yapacağız. Siyasi tutsaklarla Dayanışma platformu sunum yapacak.
  4.  Forumda üslup konusunu konuştuk. Katılımcılar arasındaki üslubun saygı çerçevesinde belirlenmesi ve gerektiğinde Moderatör tarafından müdahale edilmesine karar verildi. 
  5.  Kasımın ilk Haftası içerisinde bir gün Çalışma grupları gündemli bir forum yapılmasına karar verildi.
  6.  Bayram nedeniyle 21 Ekim Pazartesi yeri daha sonra belirlenecek olan forumda facebook sayfasının paylaşım koşullarının tartışılması gerektiği ve bu konuda paylaşım kriterlerinin belirlenmesine karar verildi.

11 Ekim 2013 Cuma

Eğitim Dayanışması Çağrı Deklarasyonu


İmzacısı olduğumuz Eğitim Dayanışması'nın Çağrı Deklarasyonu:

Yıllardan beri ülkemizde bütün iktidarlar tarafından eğitim evrensel insan hakları ve çocuk hakları hiçe sayılarak; antidemokratik, ezbere dayalı, bilimsel içerikten yoksun, gerici, ırkçı, asimilasyoncu, baskıcı ve cins ayrımcı uygulamalarla yönetilmektedir. Son dönemde çıkan yasalarla eğitimin sorunları katmerleşerek artmış, eğitim piyasa koşullarına terk edilmiş ve toplumun muhafazakârlaştırılması projesine dönüşmüştür. Bizler demokrasi güçleri olarak üniversitelerin özerk bir yapıya ve demokratik bir ortama kavuşması; demokratik ve bilimsel eğitim için mücadele ediyoruz. Kararlılıkla, ısrarla bu mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz.

Bizler; demokrasi mücadelesi veren bütün kesimler olarak iktidarların eğitim alanındaki dayatmalarına karşı bir araya geliyoruz. Okul öncesinden yüksek öğretim de dahil olmak üzere eğitimin bütün aşamalarında yaşadığımız zorbalık ve haksızlıklara karşı sesimizi ve mücadelemizi birleştiriyoruz.
İktidarların eğitim sistemini kendi ihtiyaçları doğrultusunda düzenleyerek adeta pedagojik bir körlükle çocuklarımızın geleceğini karartmasına, eğitimin ticarileştirilmesine ve gericileştirilmesine, önümüze seçenek diye sunulan seçeneksizliğe ve dayatmaya, eğitimin her alanında yaşanacak sorunlara karşı gücümüzü ortaklaştırıyoruz!

Herkes için demokratik, bilimsel, laik, parasız, anadilinde, ulaşılabilir ve nitelikli eğitim hakkı için herkesi, tüm demokratik kurum ve kuruluşları, demokrasi ve özgürlüklerden yana siyasi parti, dernek ve oluşumu mücadelemizi ortaklaştırmaya, gücümüzü birleştirmeye, sesimizi çoğaltmaya çağırıyoruz.

4+4+4 SİSTEMİ GERİ ÇEKİLSİN!
KARANLIĞA TESLİM OLMAYACAĞIZ!

İSTANBUL EĞİTİM DAYANIŞMASI

4. LEVENT SPORCULAR FORUMU
CUMHURİYET HALK PARTİSİ (CHP)
DİSK İSTANBUL MERKEZ TEMSİLCİLİĞİ
EMEKÇİ HAREKET PARTİSİ (EHP)
GENÇ SEN
GENÇLİK MUHALEFETİ
HALKEVLERİ EĞİTİM HAKKI MECLİSİ
HUBYAR SULTAN ALEVİ KÜLTÜR DERNEĞİ
İSTANBUL TABİP ODASI
KESK İSTANBUL ŞUBELER PLATFORMU
KOCAMUSTAFAPAŞA DAYANIŞMASI
LİSELİ GENÇ UMUT
LİSELİ GENÇLİK MUHALEFETİ
LİSELİ KIVILCIM
ÖZGÜRLÜK VE DAYANIŞMA PARTİSİ (ÖDP)
ÖZGÜRLÜKÇÜ GENÇLİK DERNEĞİ (ÖGD)
ÖĞRENCİ KOLEKTİFİ 
TATAVLA DAYANIŞMASI
TMMOB İKK
TOPLUMSAL ÖZGÜRLÜK PARTİ GİRİŞİMİ (TÖPG)
ÖĞRENCİ VELİ DERNEĞİ (VELİ DER)
YOĞURTÇU PARKI KADIKÖY FORUMU

7 Ekim 2013 Pazartesi

7 Ekim 2013 Pazartesi / Forum Notları

*Kış geldiği için forum günlerini azaltmaya karar verdik. Bundan sonra Pazartesi- Çarşamba-Cuma günleri olmak üzere haftada 3 gün toplanacağız.

*Forum için bir kapalı mekan bulmak zorundayız. Mekan araştırıyoruz ama bununla birlikte belediyeye toplanabileceğimiz bir yer konusunda başvuru yapacağız.

*Bir sonraki Şişli ortak forumuna ev sahipliği yapacağız. Bu forum için Şişli yerel sorunları ve önerilerimiz/taleplerimiz başlığını önermeyi konuştuk. Forum öncesinde diğer forumlarla konuşup forumun gündemini önceden belirlemeliyiz dedik. Ortak forum öncesi diğer forumlara bir taslak metin sunmayı konuştuk. Bunun için Taksim Platformu'nun "Evet demeyene Evet demeyelim" başlıklı bildirisine bakacağız ve daha önce forumda konuştuğumuz kimi Şişli sorunlarını kaleme alacağız. Yer olarak Kazova işgal fabrikasını öneren arkadaşlarımız oldu. Zamanını ise bayramdan sonra kesinleştireceğiz.

*Çıkan paket yasayla "yer isimlerinin geri iadesi" düzenlemesi yapılacak. Tatavla'daki cadde ve sokak isimlerinin iadesi ile ilgili bir kampanya yapılması önerildi. Yasa çıkınca incelenecek ve ondan sonra çalışmasına başlanacak.

Bir sonraki forum 9 Ekim Çarşamba günü, yer netleştirilince sosyal medya kanallarımızca duyurulacak.


Arkadaşımızın davasının takipçisi olacağız!


Forumumuzun katılımcısı Ali Ekber Sever, 2 Ekim Çarşamba günü "Gezi eylemlerine katıldığı" gerekçesi ile gözaltına alınmış, saatlerce avukatı ile görüştürülmemiş ve ardından çıkartıldığı mahkemece tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderilmiştir.

Gezi direnişiyle büyüttüğümüz dayanışmamızla Ali Ekber arkadaşımızı yalnız bırakmayacak ve davasının takipçisi olacağız.

Tatavla Dayanışması

5 Ekim 2013 Cumartesi

Eskiden Tatavla...

 Bir zamanlar Kurtuluş Son Durak'a kurulan ve şimdi yerinde bir lokanta bulunan çadır.





Henüz "Büyük Tatavla Yangını"na üç yıl var. Henüz sosyal yaşam ölümcül darbeyi almamışken...









Bir zamanlar Feriköy Mezarlığı 





Feriköy büyük sel baskını,  1985.


 Tatavla.Çeşmeli meydan. Şimdiki adıyla Sefa meydanı (Kurtuluş son durak) 1915 öncesi.


Tatavla (Kurtuluş cad), 1917 


Tatavla-Dolapdere,Kurtuluş 


 M. Samuelides'in Tatavkadaki (bg. Kurtuluş) ''Şikago Bakkaliye Mağazası'' Dükkan ismi Rumca,Osmanlıca,Fransızca ve Ermenice yazılı tabela ve camekanı,1910 . 


Tatavla Kurtuluş son durak meşhur Akarcalar yokuşu, 1904.

Tatavla / Kurtuluş’tan bazı eski ve yeni isimler

Sokak İsmi (Asıl) / Sokak İsmi (Yeni)

Kilise Arkası / Omuzdaş
Ayazma / Lokumcu
Aya Tanaş / Yeni Alem
Araba Meydanı / Er Meydanı
Çeşme Meydanı / Sefa Meydanı
Marki Kalfa / Dev Süleyman
Papayanni / Remzi Baba
Aya Kiryaki / Teşrifatçı
Polidefkos / Mekkareci
Kosti Kalfa / Azak
Hristodulos / Civan
Zarifi / Zerafet
Despot / Kokoroz
Kalipso / Çakmak
Yanaki / Can Eriği
Mimar Andrea / Koçyiğit
Papazoğlu / Gülleci
Kilise Hacı İlbey
Lazari / Hacı Zeynel
Hacı Yanako / Kabadayı
Fotika / Baba Dağı
Hacı Kosti / Varyemez
Çapato / Çavdar
Hristoduli / Ekşi Nar
Hristo / Yeni Asır
Hrisso / Ali Ağa
Papaz Köprüsü / Yaya Köprüsü
Akarca / Akağalar

Aya Dimitri Meydanı / Sondurak

Mahalle İsimleri (Asıl) / Mahalle İsimleri (Şimdiki)

Ay Serios Konstantinos / Hamalbaşı
Evangelistrias / Dolapdere
Neopolis / Yenişehir
Kerasohori / Kirazlıköy (şimdiki İplikçi bölgesi)

Ayrıca
Kiryakidis Hamamı / Sefa Hamamı
İraklis Spor Kulübü / Kurtuluş Spor Kulübü

Fotoğrafları dayanışmamızla paylaşan Murat Taşdelen'e ve Hüseyin Irmak'a teşekkür ederiz.


1 Ekim 2013 Salı

2. Şişli Ortak Forumu / 01 Ekim 2013 Salı

Katılanlar: Şişli Merkez Mahallesi, Tatavla ve Maçka Parkı Forumları

Gündem

Şişli Merkez Mahallesi forumu tarafından belirlenmiş olan gündem forumun başında tartışıldı. Gezi Direnişi sonrasında oluşan forumların nereye yol aldığı konusunun ucu açık bir konu olduğu ve sınırlı zamanda tartışmakla bitirilemeyeceği bazı katılımcılarca dile getirildi. Gündemi sınırlamak amacıyla genel olarak aşağıdaki başlıklar tartışmaya açıldı;

A. Şişli Merkez, Tatavla ve Maçka Parkı Forumları bir arada, ortaklaşa neler yapabilir?
B. Yıl sonu forumların değerlendirmesine yönelik çalıştay ya da atölye yapılması.
C. Ortak eylem ya da etkinlik planları.

Forum Olağan Gündemi, Fikirler, Öneriler, Kararlar

İkincisi gerçekleştirilen Ortak Forum’da yukarıdaki gündem maddeleri dahilinde katılımcılar tarafından üretilen ve dile getirilen öneriler, fikirler ve eleştiriler yorum katılmadan aşağıda sıralanmıştır. Bu konular forumlarca değerlendirildikten sonra ileride yapılacak forumlarda karara dönüştürülebilir.

1. Enerjimizi; elle tutulur, sesimizi daha duyurabilecek, daha fazla insana dokunabileceğimiz, katılımcı sayısını arttırabilecek yerel eylem ve pratiklere yoğunlaştırmalıyız. Eylem ya da etkinliklerimizi arttırmalıyız, daha az tartışmalıyız. Somut öneri: her üç forum ile ilgili mahallelerde “muhtar” seçimlerinde etkin rol almak, mesela adaylar belirlemek.
2. 3 forumun dikkat çeken tek eylemi Ahmet Atakan için Kurtuluş’ta yapılan yürüyüşü oldu. Madem zayıflıyoruz, mahallelerimizde kendimizi gösterelim. Somut öneri: ortak eylem planları yapmak.
3. İstanbul genelinde yapılması tartışılan forumların forumu ya da çalıştayın bu aşamada gereksiz olduğu, öncelikle somut bir şeyler yapılması gerektiği, daha sonra çalıştay yapılabileceği dile getirildi. Ayrıca FKT’nin aslında forumlar arası koordinasyon çerçevesinde bu görevi yaptığı, onu güçlendirmemiz gerektiği belirtildi.
4. FKT ile ilgili usul tartışmasının gereksiz olduğu ve FKT’de zaten tartışılan konuların forumlarda tartışılmasının gereksiz olduğu belirtildi. Ancak buna karşı olarak bir konunun FKT’de tartışılması onun forumlarda tartışılmayacağı anlamına gelmez fikri dile getirildi.
5. Eğitimdeki dayatma ve eğitim sistemi ile ilgili oluşturulan Eğitim Dayanışma Grubundan bahsedildi. Son dönemde okullarda dağıtılan tartışmalı içerikteki kitaplardan dem vurularak, bu konuda somut adımlar atılması önerildi. Somut öneri: bu çalışma grubuna dahil olunabilir, temsilci ile katılabilinir, farklı kitaplar okullarda dağıtılabilir.
6. Forumlar siyasi gündeme müdahale edemiyor, yerelleşme olmalı ancak sadece yerelde kalırsak güç kaybederiz, zayıflar yok oluruz, Halk meclisleri gibi yeni rotalar belirlemeliyiz, bir irade oluşturamazsak ortak hareket etme şansımız kalmayacaktır şeklinde bir görüş dile getirildi. Bu bağlamda somut öneri: TMMOB’un çağrısını yaptığı Kent Konseyi Konferansının son günü forumlara ayrılacak ve burada bir arada olup sürdürülebilirlik için önerilerimizi ortaya koymalıyız.
7. Seçim dönemi yaklaştıkça forumlara katılımın azalacağı çünkü pek çok kişinin kendi parti ya da örgütü için çalışacağı söylendi.
8. Hepimiz kendi irademiz ile buradayız şeklinde bir yaklaşımla, merkezi iradeye gerek olmadığı görüşü dile getirildi. Caferağa Forumu tarafından sokak temsilcileri belirlenmiş. Somut bir öneri: bizler de forumlarımızda böyle bir çalışmayı deneyebiliriz.
9. Çok konuşup tartışıp sokağı ihmal ettiğimiz eleştirisi geldi. Eğitim ile ilgili konuları zaten eğitimciler tartışıyor benzer şekilde sağlıkçılar ve diğer meslek örgütleri bu tartışmaları zaten yapıyor fikri dile getirildi. Tartışmak dışında insanları da yanımıza çekerek sokaklarda etkinlikler, eylemler yapmalıyız denildi. Karşı görüş olarak sokakta olmak adına sürekli eylemler yapılmasının doğru olmadığı, sadece eylem yapmak için eylem yapılmaması gerektiği, altının doldurulması gerekliliği de dile getirildi.
10. Burada konuşup tartışalım iyi güzel ama dün uyuşturucu çeteleri tarafından vurulan Hasan Ferit Gedik için mutlaka bir şeyler yapmalıyız hatta şimdi yapmalıyız önerisi geldi. Bu ölüme gerektiği kadar tepki gösterilmediği dile getirildi. Bu arkadaşımızın içinde bulunduğu örgütten kaynaklanıp kaynaklanmadığı soruldu.
11. Eylemlerin ve forum çalışmalarının yarattığı yorgunluk konuşuldu. Ama bunun ötesinde çok fazla olay olduğu ve reaksiyonel ya da tepki eylemlerinin sonu olmadığı belirtildi.
12. Bir katılımcı tarafından ABD’deki “occupy wall street”de de bizdeki gibi başlangıçta her görüşten insanın bulunduğu ancak zamanla destekçilerin sayısının azaldığı ve en sonunda direnişin bittiğini söylendi, “occupy” ifadesinin sulandırıldığı hatta ticari ürünlere isim olarak verildiği eklendi. Dile getirilen “ideolojik bir ayrıştırmaya gidilmelidir” fikri, forumların doğasına aykırı olduğundan tartışmaya açılmadı. İdeolojik farklılıkların forumları ayrıştıracağı ve tersine bir arada olmak ve çoğalmak için bu farklılıkların tartışmaktan ziyade birlikte yapabileceğimiz konulara yoğunlaşmamız gerektiği dile getirildi. Bu bağlamda kullanılan ayrıştırıcı ya da ötekileştirici dilin kullanılmamasına dikkat çekildi.  Bir başka katılımcı ise ABD’de occupy’ın halen devam ettiği söylendi.
13. Devlet eliyle organize edilen şiddete karşı mahallelerde örgütlenmenin ve bir iletişim ağı oluşturulmasının önemi belirtildi. Ayrıca okullarla ilgili sorunlara el uzatılması gerektiği, bunun çoğalmak için iyi bir yöntem olacağı söylendi.
14. Forumlarda kişilerin üst kimliklerini, örgüt ya da partilerini ortaya çıkarmamaları gerektiği belirtildi. Forumlarda eğitici faaliyetlerin arttırılması gerektiğinin altı çizildi. Eylemlere ortak ve merkezi bir iradenin çağrı yapması halinde katılımın istenen seviyede olacağı dile getirildi. Şu an böyle bir merkezi irade yok, bahsedilen merkezi irade Taksim Dayanışması değildir denildi.
15. Bir üst kimlik gerekiyorsa o da forumların birliği olmalıdır görüşü dile getirildi.
16. Özgürlük, eşitlik ve adalet şemsiyesi altında birleşmemiz gerektiği belirtildi.
17. “Gezi süreci başlayalı çok uzun süre geçmedi, bu üç dört ay bir deneme ve tanışma sürecidir, bu nedenle ümitsizliğe kapılmamalıyız, gelinen nokta hiç de kötü değildir ve bu süreçte bir arada durabileceğimizi öğrendik, hatta bir arada olamayız dediğimiz insanlarla bile bir arada durabildik” şeklinde bir görüş dile getirildi.
Somut öneri: İnsanları sevmek
18. Forumlarda hayatı ve deneyimlerimizi anlatalım, eğitim programları ortaya koyalım, dersler verelim, bu yöntem pek çok grup tarafından uygulanmış ve başarılı olmuştur şeklinde bir görüş dile getirildi.
19. Bu noktada Taksim Dayanışmasından herhangi bir karar beklemek hayalcilik olur, çünkü Takism Dayanışma 124 bileşenden oluşan bir birliktir. Ancak;
 -Yaşama hakkı üzerine ortak bir forum yapabiliriz.
 -Kent sempozyumu için ortak çalışma yürütüp, elde edilen sonuçları sunabiliriz.
20. Eylemlerden uzak kalırsak tartışma kulübüne döneriz, mahallede bir forum olduğunu herkese duyurmalıyız, bu forumlar önce mutlaka somut bir şeyler yapmalı, hiçbir şey yapmadan yok olmamalı, şeklinde görüş belirtildi.
21. Forum katılımcılarının bir çoğu farklı örgütlenmelere dahil, farklı siyasi görüşleri var, bu nedenle dayatmacı söylemlerden uzak durulmalıdır. Ayrıca bir soru geldi; forumlar siyaset yapılabilecek oluşumlara dönüşebilir mi? Bir siyasi düşünce, anlayış, yapı oluşturabilir mi?
22. Forumlar olarak öncelikle ortak hedeflerimizi belirlemeliyiz. Bir arada hareket etmek için bu şarttır denildi.
23. Plaza Eylem Platformu (PEP) 3 forumla ortak eylem yapma talebinde bulundu.
24. Kişisel olarak yaşadığımız kente dair gördüğümüz uygunsuzlukları not alıp ve şehir plancılarının desteği ile bunları birleştirirsek ortak talepler halinde ilgili kurumlara sunabiliriz önerisi geldi.
25. Tartışmayalım eylem yapalım fikrine karşı şöyle bir karşı sav üretildi; halen bunları tartışıyor ve konuşuyorsak demek ki buna gerek var, bu konular çözüme kavuşmamış hala, bu yüzden tartışmaya ve konuşmaya devam etmeliyiz, daha çok konuşmaya ihtiyacımız var, eski siyaset yaklaşımını değiştirmemiz gerekiyor. Ayrıca eleştirdiğimiz sistemler için daha güzel alternatifler üretmeliyiz, her bir forum kendisini çoğaltmalı öncelikli olarak, ondan sonra ortak yol almayı düşünmeli  gibi görüşler dile getirildi.
26. Eylemler sistemin kendisine karşı olmalıdır, bizler sisteme muhalif olmalıyız görüşü dile getirildi.
27. Ötekileştirme dünyanın her yerinde sermaye tarafından yaratılır, gezi parkı kapitalizme karşı bir harekettir görüşü dile getirildi. Ayrıca forumların daha sonuç getirecek eylemlere yönlenmesi gerektiği dile getirildi.
28. THY grevi önemsenmeli ve destek verilmeli önerisi getirildi.
29. Eğitim, sanat ve kültür etkinliklerinin 3 forumun ortaklığında yapılması önerildi, bu bağlamda etkinlik çalışma grupları iletişime geçebilir.
Ortak forumun devamı konusunda görüş birliğine varıldı ve bir ay sonra Tatavla’nın ev sahipliğinde yapılması kararlaştırıldı. Forum günü ve saati Tatavla formu tarafından belirlenip duyurulacak.